fredag den 19. september 2014



Institutionsbeskrivelse af børnehjemmet Koboko

 

Atunetas børnehjem er et børnehjem for forældreløse børn. På børnehjemmet er der ca. 40 børn i alderen 0-22 år. Børnehjemmet er opdelt i 4 forskellige rum. Hovedhuset, hvor Atuneta og de små børn sover. Drenge værelset, hvor de større drenge sover. Pige værelset, hvor de store piger sover og et værelse til de store drenge.

Atuneta startede børnehjemmet op tilbage i starten af 1990´erne, hvor hun tog sig af de forskellige børn, som igen steder havde at bo. Atuneta havde ikke mange penge at gøre godt med, men hun klarede sig fra familie og venner, som hjalp til med de forældre løse. Hun kom senere hen i kontakt med en dansker, som var på gennemrejse i Uganda. Dette gjorde at Atunetas, ved hjælp fra Danmark kunne opretholde børnehjemmet og de kunne flytte til noget større, i takt med at behovet for flere pladser til børn steg. Det nye børnehjem blev bygget i nærheden af en skole, så børnene havde mulighed for at komme til og fra skole på egen hånd.
I starten af 2000érne kom der et sponsorat fra en ukendt sponsor, som gerne ville sponsorer penge til mad og medicin, hver måned. Dette gjorde at Atuneta kunne tage flere forældreløse børn ind under hendes vinger.
I 2010 begyndte der at komme studerende ned for at få praktik plads på børnehjemmet og skolen. Dette medførte at der kom flere penge ned til børnehjemmet, der blev lavet tilbygninger, købt madrasser, høns, geder, personale, tøj osv. Skolen fik også gavn af de studerende, som i form af borde. Skole og legeplads.

I dag, i 2014 er der ca. 40 børn, 1 husholderske, 1 kok, 1 mamma (Atuneta) og 1 hjælper. Samtidig kommer der hele tiden nye studerende og med mellemrum frivillige hjælpere og gamle studerende. Alle børnene går i skole, nogle på speciel skole, hvor de er mindre i klassen og derfor bedre kan rummes. Nogle af de store er på videregående uddannelser og andre på gymnasiet. Lige nu skal der 3 danske studerende ned til januar, som skal være der i 6 måneder.


 

 

 

 

 

 

Værelserne er ikke ret store og nogle af børnene deler senge og tæpper med hinanden. Det er ikke særlig hygiejnisk, da mange af børnene tisser i sengen, men hvor de ikke har mulighed for at vaske madrasserne rene igen. Derudover er der mange lopper i sengene og myg på værelserne. Børnene har fået udleveret myggenet, men de formår ikke at blive oppe. Børnene har hver deres kurv eller kuffert, hvor de har deres ting og tøj i.

 


 

 

 

 

I køkkenet er der mulighed for at lave mad over bål 3 steder. De har leret deres eget lille køkken op, så det kan bruges, som almindelig komfur.

Atunetas børnhejem er en NGO ( non goverment organization) det vil sige at de ikke får nogen støtte fra staten/regeringen. Stedet er et non profit organisation og kører rundt på sponsorater og den materielle hjælp de får fra danmark. 

Atunetas børnehjem ligger ikke langt fra hvor de studerende bor. Det tager ca. 20 minutter at gå.

En lille kort beskrivelse at børnene på børnehjemmet.

På børnehjemmet kommer alle børn, med hver deres baggrund. Nogle har stadig deres forældre, men forældrene vil eller kan ikke tage sig af dem. Andre har forældre der er døde eller hvor faderen har fundet sig en ny kone, som ikke vil kendes ved dem.

Børnene er rigtig glade. De er udadvendt og de vil gerne lærer. Dog er alle børnene forskellige, men de har et godt sammenhold. Alle passer på alle og gør sit for at det skal løbe rundt.